wyszukiwanie zaawansowane
1 » 2 » 3 » BIO Siemię Lniane Złote - Ekologiczne - 500g EKOGRAM4

Kontakt

Producenci

Opinia o produkcie

Używam wiele szamponów i odżywek w pudrze zakupionych w tym sklepie i wszystkie są świetne. Bardzo polecam.
Ocena produktu 5/5

Systemy płatności

  • PayU
BIO Siemię Lniane Złote - Ekologiczne - 500g EKOGRAM

BIO Siemię Lniane Złote - Ekologiczne - 500g EKOGRAM

Dostępność: Dostępny

Koszt wysyłki: od 11.00 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Kurier - 15.00 zł
Odbiór osobisty - 0.00 zł
InPost Paczkomaty24 - 13.00 zł
Poczta Polska Kurier48 - 11.00 zł

Cena: 10.99 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)
 Co to jest siemię lniane złote?

Nasiona lnu znane są ludzkości już od przeszło tysiąca lat, jednak z biegiem wieków zostały one praktycznie wyeliminowane z naszej diety. Ponowną popularnością cieszą się od kilkudziesięciu lat, przede wszystkim dzięki wzrostowi zainteresowania zdrową żywnością. Niekwestionowanym, światowym liderem w jego produkcji, jest Kanada, ale uprawiany jest także w Europie. Złotą odmianę siemienia lnianego uprawia się głównie w USA, a dokładniej w Północnej Dakocie.
Nasiona złotego lnu, są niezwykłym bogactwem kwasów tłuszczowych omega - 3, zwanych również kwasem alfa-linolenowy. Stołowa łyżka nasiona zawiera blisko 50 kalorii i nieco więcej niż 2g białka, a także 2,1g wspomnianych kwasów alfa - linolenowych. Ilość ta, zawiera ich dzienną zalecaną dawkę.
Złote siemię lniane, jest również niezwykle bogate w rozpuszczalny błonnik, którego podstawowym zadaniem, jest czyszczenie naszego przewodu pokarmowego oraz zapobieganie zaparciom.
Oprócz tego złote siemię lniane, jest źródłem liganów , białka, witamin z grupy B i E, beta - karotenu, wapnia, potasu oraz magnezu.

A jak to się je?
Optymalna ilość siemienia lnianego, którą powinno przyjmować się w ciągu dnia to 2 – 3 łyżeczki. Najlepiej jednak samodzielne mielić nasiona lnu tuż przed spożyciem, ponieważ nasz organizm nie będzie dobrze trawił całych i suchych nasion.

Ponieważ zmielone siemię lniane nie ma żadnego smaku, dlatego możemy dodawać je praktycznie do każdej potrawy, np. do jogurtów, sałatek, koktajli owocowych i warzywnych, do domowych wypieków chleba albo ciastek, musli, sosów, zup, a nawet jako posypka na kanapki lub sałatki.

Najlepiej spożywać siemię lniane po jego wcześniejszym namoczeniu w wodzie. Nasiona powiększają swoją objętość i wytwarza się kisiel. 1 – 2 łyżeczki ziarenek należy zalać 250 ml gorącej wody, przykryć talerzykiem na 15 minut, ostudzić i wypić. Uzyskany napar pić rano i wieczorem.

Zalane siemię lniane najlepiej jest przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Można również przygotować odwar z nasion siemienia lnianego. W takim przypadku łyżkę ziaren należy zalać szklanką letniej wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut. Po tym czasie odstawić do wystygnięcia. Pić po pół szklanki 2 razy dziennie, najlepiej między posiłkami.

A jakieś inne zastosowanie?
Wywar z siemienia to również znakomita maseczka na włosy. 2 – 3 łyżeczki ziaren należy zalać szklanka wody i gotować przez kilka minut. Powstały „żel” odcedzamy i nakładamy na umyte, wilgotne włosy. Masujemy przez chwilę i trzymamy przez 30 – 40 minut. Po tym czasie dokładnie spłukujemy.

Jeżeli zostanie nam trochę „żelu: z ziaren, można również moczyć w nim paznokcie, przez 10 – 15 minut. Po takich zabiegach staną się one twarde i mocne.

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Napisz recenzję