wyszukiwanie zaawansowane
1 » 2 » 3 » Nasiona Chia - Szałwia Hiszpańska 250g.4

Kontakt

Producenci

Opinia o produkcie

Moje sztywne "końskie" włosy znacznie lepiej się układają właśnie po zastosowaniu tej maski. Orientalny zapach. Wydajna- polecam!
Ocena produktu 5/5

Systemy płatności

  • PayU
Nasiona Chia - Szałwia Hiszpańska 250g.
Super promocja

Nasiona Chia - Szałwia Hiszpańska 250g.

Koszt wysyłki: od 11.00 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Kurier - 15.00 zł
Odbiór osobisty - 0.00 zł
InPost Paczkomaty24 - 13.00 zł
Poczta Polska Kurier48 - 11.00 zł
Kurier Pobraniowa - 17.00 zł

Cena: 9.90 zł

Cena poprzednia: 16.99 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)
 
Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.), zwana też chia to roślina pochodząca z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali, bardzo ceniona ze względu na swoje nasiona. Uprawiana była już przez Azteków już w czasach prekolumbijskich. Obecnie w Meksyku i Gwatemali nasiona służą powszechnie do przygotowywania odżywczych napojów i żywności.

Chia jest uprawiana w celach handlowych dla nasion bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3. Uzyskuje się z nich około 25-30% oleju, w większości kwasu α-linolenowego. Nasiona zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego (głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej), znaczny poziom przeciwutleniaczy (kwas chlorogenowy i kawowy, myrycetyna, kwercetyna oraz flawonid kamferol). Olej z nasion chia zawiera bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 – około 64%. Nasiona Chia nie zawierają glutenu, zawierają śladowe ilości sodu. Nasiona Chia są tradycyjnie spożywane w Meksyku i południowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych. Historycznie, nasiona chia służyły jako podstawowy artykuł spożywczy Azteków w środkowym Meksyku. Kronikarze jezuiccy opisują chia jako trzecią najważniejszą dla Azteków uprawę, zaraz po fasoli i kukurydzy.

Dzisiaj chia uprawiana jest w Meksyku, Boliwii, Argentynie, Ekwadorze, Australii i Gwatemali. W 2009 r. Unia Europejska zatwierdziła nasiona chia jako produkt spożywczy, pozwalając na stosowanie ich jako dodatek stanowiący do 5% całkowitej masy chleba.

UWAGA:
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego w styczniu 2013r. rozszerzono zastosowanie nasion szałwi hiszpańskiej jako składnika żywności.

Dzienne spożycie nasion nie powinno przekraczać 15g.
Nasiona szałwi hiszpańskiej mogą być stosowane w produktach piekarskich w ilości maksymalnie 5%.

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Napisz recenzję