wyszukiwanie zaawansowane
1 » 2 » 3 » TRS Turmeric Powder 400g.4

Kontakt

Producenci

Opinia o produkcie

Mala bardzo starannie wykonana, kontakt rewelacyjny, przesyłka szybka! Polecam!
Ocena produktu 5/5

Systemy płatności

  • PayU
TRS Turmeric Powder 400g.
Super promocja

TRS Turmeric Powder 400g.

Koszt wysyłki: od 11.00 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Kurier - 15.00 zł
Odbiór osobisty - 0.00 zł
InPost Paczkomaty24 - 13.00 zł
Poczta Polska Kurier48 - 11.00 zł
Kurier Pobraniowa - 17.00 zł

Cena: 14.50 zł

Cena poprzednia: 14.90 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)
Oferuje Państwu Kurkume i mój ulubiony przepis :

Z tymi znakomitymi przyprawami łatwo i szybko można przyrządzić zdrowe i przepyszne egzotyczne danie.

Np.: 1kg piersi kurczka pokroić w kostke,

dodać pokrojoną w paseczki cebulę,

dwa zmiażdżone ząbki czosnku,

1 plasterek świeżego imbiru, jeżeli nie macie świeżego to szczypta imbiru w proszku

2 szt świeżego pomidora pokroić w kostkę

Śmietana 18 %


Na rozgrzany olej wrzucić 2 -4 szt zielonego kardamonu, dorzucić cebulę chwilę smażyć pilnować aby się nie spaliła, kiedy cebula ładnie się zeszkli dołożyć pomidory, po 3 -4 minutach dołożyć czosnek i imbir oraz łyżeczkę kminku mielonego, szczypta garam masala oraz szczypta kolendry mielonej, szczypta curry , szczypta kurkuma jeżeli, lubicie zjeść na ostro to można dodać szczyptę czerwonego chili.

Chwilę to wszystko razem poddusić i gdy aromat będzie naprawdę oszałamiający dołożyć pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i smażyć 5-6 minut w sosie, poczym dolać szklankę ciepłej wody . i dusić ok.20 minut Do momentu gdy sos zgęstnieje, zaprawić śmietaną.

Podawać z ryżem 

Smacznego 


Turmeric (czyli Kurkuma)- przyprawa stosowana na wschodzie w niewielkich ilościach właściwie do każdej potrawy . Posiada również właściwości lecznicze. Na wschodzie używana z powodzeniem w kosmetykach zwłaszcza kremach o działaniu antybakteryjnym. Smak przyprawy lekko gorzki. Dodana do gotującego się ryżu lub ziemniaków nada przepiękną żółtą barwe.

waga 400 gram.


Kurkuma Zastosowanie i Właściwości
Kurkuma (Ostryż Długi, Turmerik, Szafran Indyjski, Curcuma Longa) to przyprawa uprawiana w krajach azjatyckich od setek lat. Przez wielu naukowców i lekarzy uznawana za środek hamujący rozwój nowotworów. Ceniona przyprawa, barwnik a także lekarstwo. Posiada bogatą listę zastosowań w medycynie, kosmetyce oraz kuchni.
Samo słowo kurkuma w wielu jezykach znaczy „żółty korzeń”. To roślina z rodziny imbirowatych posiadająca w swojej naturalnej formie ostry palący smak oraz intensywną żółtą barwę.

Właściwości Kurkumy:

Kurkuma przede wszystkim ma bardzo silne właściwości żółciotwórcze, bakteriobójcze, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Dzięki temu chroni ona wątrobę, wspomaga trawienie oraz mechanizmy odtruwające organizm. Obecnie przeprowadzanych jest wiele badań nad jej wpływem na komórki nowotworowe. W Indiach spożywa się około 1,5 - 2 gram kurkumy na dzień i prawdopodobnie dzięki temu zapadają oni osiem razy rzadziej na raka płuc, dziewięć razy rzadziej na raka okrężnicy, pięć razy rzadziej na raka piersi i dziesięć razy rzadziej na raka nerek niż ludzie w krajach zachodnich. Kurkuma jest również naturalnym środkiem antyseptycznym. Nie powinna być jednak spożywana przez osoby, biorące środki na rozrzedzenie krwi, kobiety w ciąży lub karmiące piersią. Dzięki silnym wlaściwością przeciwutleniającym stała się poszukiwanym składnikiem podczas produkcji leków i kosmetyków.

Jak widać, kurkuma ma ogromne możliwości w walce z wieloma chorobami, estetycznie barwi nasze posiłki i nadaje im przyjemny korzenny smak. Dlatego, powinniśmy już dziś zacząć jej regularne spożywanie, aby zabezpieczyć się przeciwko wielu chorobom oraz być zdrowsi.

Zastosowanie Kurkumy:
Jak już wcześniej wspomniałem kurkuma posiada szeroką listę zastosowań, ponieważ używają jej zarówno kucharze, lekarze jak i kosmetolodzy. W medycyjnie stosuję się kurkumę jako łagodny środek przeciwzapalny. Dzięki zawartym w niej antyoksydantach przyspiesza procesy gojenia ran, dlatego w Indiach często kurkumą posypuje się rany oraz bandarze. Stosuje się ją również przy leczeniu wrzodów żołądka, ponieważ wzmaga produkcję kwasów żółciowych. W kosmetyce kurkumę wykorzystuje się do produkcji kosmetyków do makijażu takich jak szminek, płukanek do włosów, podkładów czy jako dodatek do perfum o orientalnym zapachu. Można z niej przygotować maseczki do twarzy, należy jednak uważać ponieważ jest silnie barwiąca. W gastronomii służy głównie jako składnik barwiący, jednak nie powinno się używać do mieszania jej drewnianych ani plastikowych łyżek/chochli/desek/misek. Silnie barwi i trudno pozbyć się przebarwień. Praktycznie jedynym sposobem na zmniejszenie śladów po kurkumie jest pozostawienie na słońcu na kilka godzin łyżki czy miski. W przemyśle spożywczym wykorzysytwana jest również do zabarwiania masła, margaryny, makaronu i sera.

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Napisz recenzję