Ryż dziki to ryż o niskim indeksie glikemicznym, jest lekkostrawny i ma wyjątkowe walory dekoracyjne. Najczęściej łączony z innymi ryżami ze względu na swoją cenę. Ma długie i czarne ziarna, dobrze się gotuje, nie klei się. Ceniony za intensywny orzechowy smak.
Ryż dziki polecamy jako dodatek do dań mięsnych, sałatek oraz dań egzotycznych, risotto, gołąbków, a najlepiej w połączeniu z innymi ryżami. Ryż naturalnie nie zawiera glutenu, więc sprawdzi się w diecie bezglutenowej.
Jak przygotować ryż dziki?
Uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 60 min.
Naturalny skład
SKŁADNIKI: 100% ryż czarny dziki
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1500 kJ / 354 kcal
Tłuszcz - 3,2 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,8 g
Węglowodany - 72 g, w tym cukry - 0,7 g
Białko - 7,7 g
Błonnik - 3,1g
Sól - 0,03 g
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.