Koszyk Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » INDIA » Kuchnia Indyjska » TRS fasolka mung 2kg. moong
Producenci
Kontakt
TRS fasolka mung 2kg. moong

TRS fasolka mung 2kg. moong

Koszt wysyłki: od 15.00 zł

Cena: 31.90 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)
Fasola Mung Dal, znane także jako "Dhuli Moong"bądź "Payatham
Paruppu", to żółte, łuskane ziarna soczewicy.Są lekkostrawne i łatwo
wchłaniając przyprawy są często używane do sporządzania
pikantnych potraw typu daal.

jeden z najbardziej wartościowych gatunków fasoli. Posiada zdolność usuwania wszelkich toksyn z organizmu, korzystnie wpływa na wątrobę i woreczek żółciowy. Stosowana w leczeniu zatruć pokarmowych, zatruć ołowiem i pestycydami, czyraków i udarów słonecznych, zapalenia spojówek i obrzęków – szczególnie kończyn dolnych. Wykorzystywana jest również w leczeniu wysokiego ciśnienia, kwasicy oraz owrzodzeń żołądkowo-jelitowych.
Jest bardzo delikatna w smaku, dla mnie pyszna, chociaż za zwykłą fasolą nie przepadam wcale. Możecie dowolnie łączyć ja z warzywami, do wszystkiego pasuje.

2kg.



Przepysy
CO I JAK
Fasolkę dokładnie płuczemy i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości.
Przygotowujemy pastę (patrz na mój wcześniejszy przepis na kaszę jaglaną po indo-arabsku).
Rozgrzewamy ghee, wrzucamy kumin, gdy zacznie pachnieć dodajemy pastę cebula-czosnek-imbir, kurkumę i asofetidę.
Po ok. minucie dodajemy pomidory i sól.
Sos łączymy z fasolką.
Gdy smaki się połączą, doprawiamy garam masalą na ok. 2-3 min. przed podaniem.
Smacznego!
Fasolka mung jest źródłem łatwo przyswajalnego białka. Zawiera też dużo kwasu foliowego na zszargane nerwy, inne wit. z gr. B oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Jest bardzo delikatna w smaku i łatwa do strawienia.
Asofetida ma silny intensywny zapach, jest gorzkawa, podkreśla smak potraw, ułatwia trawienie, świetnie likwiduje gazy i wzdęcia.
W składzie garam masali powinien być zielony i czarny kardamon, cynamon, kumin, pieprz, koper włoski (nasiona), goździki, liść laurowy, gałka muształowa, kolendra, anyż, chili. Jeżeli Twoja mieszanka czegoś nie ma, dopraw wg. uznania.

SKŁADNIKI
ok. 150 g zielonej i żółtej fasolki mung (pomieszały mi się w plecaku;)

pasta cebula-czosnek-imbir
klarowane masło (ghee)
kumin

kurkuma
3-4 pomidory
sól

asofetida
garam masala.







Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.

Pozostałe produkty z kategorii
Pataks aubergine pickle 312g
szt. Do koszyka
Szafran Premium Quality 2g
szt. Do koszyka
Masło ghee 1kg
szt. Do koszyka
TRS Chana Dal 500g.
szt. Do koszyka
TRS fasolka mung 1 kg.(Zielona)
szt. Do koszyka
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu