W szczególności wykorzystywany w daniach z ryżem oraz daniach mięsnych. Kmin czarny zawiera wysokie stężenie polifenoli, które są silnym przeciwutleniaczem. Ich duża zawartość w tej indyjskiej przyprawie opóźnia proces starzenia oraz zapobiega nowotworom czy chorobom serca.
Kmin czarny ziarno, inaczej czarny kminek (łacińska nazwa: Bunium persicum) bywa mylony z Czarnuszką (Nigella sativa), której potoczna nazwa to również czarny kmin. Kmin czarny Shahi Kala Jeera w smaku jest zbliżony do tradycyjnego kminu, lecz jest dużo słodszy i delikatniejszy.
Idealne do rozgniatania i ucierania w moździerzach kuchennych.
UWAGA: Nie spożywać w większych ilościach.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.