Czarna sól uważany jest za chłodzenie przyprawa w medycynie ajurwedyjskiej i jest stosowany jako środek przeczyszczający i wspomaga trawienie. Uważa się również do łagodzenia gazów w jelitach i zga ga . Jest on stosowany w Dżammu do leczenia. Czarna sól jest doceniana przez wegan w potrawach, które naśladują smak jaj. Jest on stosowany, na przykład tofu przyprawa do naśladowania sałatka jaj.
Jest to specjalny rodzaj soli bogatej w minerały: wapnia, patasu, magnezu, sodu, jodu, żelaza. Jest to sól kamienna pochodzenia wulkanicznego, koloru różowo-szarego i ma charakterystyczny siarkowy posmak (gotowanego jajka). Weganie używają jej do nadania niektórym potrawom smaku jajka.
W Ajurwedzie Kala Namak polecana jet dla osób z wysokim ciśnieniem i na diecie małosolnej, gdyż zawiera niewielką ilość sodu. Polecana jest także na problemy z trawieniem.
Na Wschodzie podawana jest często przed głównym daniem jako przystawka - posypany plasterek swieżego imbiru.
Dodawana jest do sałatek owocowych, sałatek ze świeżych warzyw (np.ogórki w jogurcie, sałata), frytek.
500g.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.